Tuesday, January 20, 2009

Lodjapuu

Talvine lodjapuu, imeilus oma punaste marjakobaratega. Aga pilku püüab ta ka kevadel, siis juba ilusate valgete õiekuhilatega.

Kopisin ühe jutu sellelt leheküljelt (link)

Lodjapuu marjad on diureetilise ja higistamapaneva toimega, tugevdavad südame tööd, aitavad maohaiguste korral. Ühesõnaga, lodjapuu aitab saja haiguse vastu. Lahustades vees suhkrus hõõrutud lodjapuu marju - saame vitaminiseeritud joogi. Muuseas, kõikide marjade seast on lodjapuu omad peaaegu ainukesed, millel on kibekas maik, mis on samuti omane heale kohvile ja kangele teele. Rikkaliku keemilise koostise ja maitsebuketiga väärtuslik jook on ka suurepärane verepuhastusvahend. Maitseks võib joogile lisada sidrunit ja kaneeli.

Euroopas juuakse lodjapuu marjadest tehtud morssi gastriidi ja maohaavade korral. Rahvameditsiin kasutab lodjapuud ammustest aegadest maksahaiguste ja kollatõve puhul.

Lodjapuu viljad on kibedamaitselised, sellepärast tuleb neid korjata peale esimeste külmade saabumist, siis kaob mõrkjõus ja marjad muutuvad magusamaks. Lodjapuu marju ei leia eriti tihti turgudelt, seda ei müüda kauplustes ega apteekides. Sellepärast minge peale esimeste külmade saabumist mõnel kaunil sügispäeval metsa lodjapuu marju korjama. Aga veel parem on istutada lodjapuu oma maalapile.

Lodjapuu marju võib säilitada tsellofaani pakitult sügavkülmikus, samuti võrdsetes kogustes suhkrus hõõrutuna. Lodjapuu marju võib kasutada pirukate küpsetamisel, kisselli keetmisel, kompottide ja mooside tegemisel.

Lodjapuu marjad meega – kõige imelisem ravim, imerohi paljude haiguste vastu. Marjad tuleb keevas vees kupatada, seejärel hõõruda läbi sõela. Saadud mass segatakse meega vahekorras: üks liiter massi ühe liitri meega. Nädala pärast on maitsev ravim valmis. Üks supilusikatäis enne söömist – ja päevane vitamiinikogus on tagatud.

Inimesed, kellel on kalduvus kõrgvererõhuks, peavad lodjapuust väga lugu. Neil, kellel on madal vererõhk, võiksid olla ettevaatlikud: mitte rohkem kui lusikatäis lodjapuu vilju päevas. Kurguhaiguste ja käheda hääle korral tuleb teelusikatäis lodjapuu marju (võib eelnevalt purustada) valada üle klaasitäie keeva veega ja lasta marlisse mähituna kaks tundi tõmmata. Kuristada angiini korral kurku ja võtta kähiseva hääle puhul seespidiselt supilusikatäis rohtu kolm korda päevas.

Bronhiitide korral võtta kolm supilusikatäit lodjapuu marju, kolm supilusikatäit mett, segada ja valada peale liiter vett. Keeta 10 minutit, seejärel kurnata. Tarvitada sooja teena poole klaasi kaupa krooniliste bronhiitide ja kopsupõletike korral.

Isiklik kommentaar: muidu igati hea jutt ainult üks pisiasi: kui tahad säilitada mistahes marjas vitamiine, tuleb neid ikkagi toorelt süüa. Keetmisel vitamiinid hävinevad.

No comments: